Gå direkt till innehåll
Ny rapport: Makakapor utsätts för djurplågeri på sociala medier
Ny rapport: Makakapor utsätts för djurplågeri på sociala medier

Pressmeddelande -

Ny rapport: Makakapor utsätts för djurplågeri på sociala medier

Det är ofta ett osynligt lidande förklätt till underhållning. Makakapor kläs ut, utsätts för falska räddningsaktioner eller plågas, ibland till döds, för gilla-markeringar och stora pengar. Rapporten The cruelty you don't see: The suffering behind pet macaques on social media” avslöjar sanningen bakom de “gulliga” apbilderna.

- Det är extremt viktigt att människor förstår att dessa bilder och filmer på gulliga apor som verkar så oskyldiga, egentligen medför stort lidande och gör samvetslösa människor rika, säger Lina Dahl, kampanjansvarig för vilda djur på World Animal Protection Sverige.

Djuren utsätts bland annat för avsiktligt djurplågeri psykiskt och/eller fysiskt. Det kan handla om att de äts levande, dödas på ett plågsamt utdraget sätt eller att de hålls som sällskapsdjur och utsätts för förnedrande eller onaturlig behandling.

Beräkningar visar att så många som 80 procent av makakerna som filmas och fotograferas dessutom tillhör utrotningshotade eller sårbara arter.

Rapporten är gjord av SMACC, The Asia for Animals’ Social Media Animal Cruelty Coalition, som består av 20 olika djurskyddsorganisationer. Några fakta från den:

  • Hittills finns 12 miljarder visningar av makaker som sällskapsdjur
  • 13 procent av innehållet visade avsiktlig psykisk tortyr, som att de utsattes för svält, retades eller utsattes för skrämmande situationer.
  • 12 % visade fysisk tortyr, som slag, brändes levande, stympades eller plågades till döds
  • 60% av länkarna visade direkt fysisk misshandel
  • De sociala medier som visade mest innehåll med makaker var Facebook (60%), YouTube (24%), och TikTok (13%).

- En del av innehållet på sociala medier är extremt svårt att se. Låt oss vara tydliga: Det här är inte underhållning för likes och delningar, det är djurplågeri. Makaker är intelligenta och sociala varelser. De putsar varandra för att visa tillgivenhet och respekt., De tänker och visar sina känslor. Många av djuren som visas lever i stor skräck, säger Neil D´Cruze, forskningschef för vilda djur på World Animal Protection, och fortsätter:

-Sociala medier normaliserar den grymma behandlingen av makaker genom att tillåta dessa videor på sina plattformar. De har ett ansvar för att ta avstånd från de här filmerna och skicka ett tydligt budskap att djurplågeri inte tolereras. Plattformarna måste aktivt agera för att stoppa filmerna från att publiceras överhuvudtaget. Om du ser en sådan här film – rapportera den men dela eller kommentera inte. Vi har alla en viktig roll att spela här.

    Fem steg för att stoppa djurplågeri på nätet:

    1.Bli medveten: Besök vår hemsida och läs om de varningssignaler och teman vi har identifierat. Var uppmärksam på dessa på sociala medier. Ibland är djurplågeriet mindre uppenbart, som en elefantkalv som badar i havet med sin tränare, eller en tröglori som "kittlas" av en människa. Båda dessa exempel medför stort djurlidande bakom kulisserna.

    2.Titta inte på dem: Titta inte avsiktligt på dessa videor. Ju fler visningar den här typen av videor får, desto mer ökar de i popularitet – och kan bli mer lönsamma. Ofta kan du se vad som finns i filmen med hjälp av stillbilderna, titlarna, beskrivningarna eller kommentarerna innan du trycker på play.

    3. Engagera dig inte: Kommentera inte videon. Detta kan kännas fel men allt engagemang ökar populariteten. Det bästa är att inte kommentera alls, och att rapportera videon eller kanalen omedelbart.

    4.DELA INTE: Dela inte filmen på din egen sida, även om du gör det för att öka medvetenheten om lidandet. Att dela ökar populariteten.

    5. Rapportera: Rapportera alltid filmen och uppmuntra andra att göra detsamma. Varje social medieplattform har sin egen rapportfunktion. Om det inte finns något alternativ för djurplågeri, välj en annan lämplig rubrik där du kan förtydliga din anmälan. Du kan också informera om vad du har sett på SMACC:s rapporteringssida: https://www.smaccoalition.com.

    Ämnen

    Kategorier


    World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi fokuserar särskilt på att hjälpa djuren i mat­industrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Vårt arbete för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjligt utan våra gåvogivare.

    Relaterat innehåll

    Elefantunge som tämjs i turistindustrin. Foto: World Animal Protection

    Ny rapport: Uppfödning av vilda djur ohållbar jätteindustri

    I en ny rapport kartlägger World Animal Protection uppföd­ningen av vilda djur i världen. En jätteindustri som under de senaste 20 åren drabbat över fem miljarder djur och årligen omsätter tiotals miljarder kronor. Slutsatsen är att denna grymma och hälsofarliga uppfödning måste avvecklas.