Gå direkt till innehåll
Djurfabrikerna har en central roll i klimatkrisen och vi måste agera snabbt för att begränsa skadeverkningarna. Annars ser framtidsscenariot mycket dystert ut. Foto: World Animal Protection
Djurfabrikerna har en central roll i klimatkrisen och vi måste agera snabbt för att begränsa skadeverkningarna. Annars ser framtidsscenariot mycket dystert ut. Foto: World Animal Protection

Pressmeddelande -

COP28 måste peka ut djurindustrin som klimathot

En ny rapport från World Animal Protection visar tydligt varför det inte längre går att blunda för djurindustrins enorma utsläpp av växthusgaser. När världens länder nu samlas vid FN:s miljökonferens COP28 i Dubai måste den här frågan hamna högt upp på agendan.

Amanda Dahlberg, som är agronom och sakkunnig om djur i livsmedelsindustrin i World Animal Protection Sverige, säger:

”Vår nya rapport How Factory Farming Emissions are Worsening Climate Disasters in the Global South, är en skrämmande dokumentation av djurindustrins katastrofala effekter för djur, människor och hela planeten. En hel värld förväntar sig att deltagarna vid COP28 ska visa handlingskraft, för att vi ska kunna klara av de stora klimatutmaningarna. Då måste vi ta med livsmedelsindustrins djurfabriker i kalkylen. Djurindustrins enorma utsläpp av växthusgaser är ett av de allvarligaste klimathoten vi står inför i dag”.

Katastrofal djurindustri

Den undersökning vi presenterar som underlag för FN-delegaterna i Dubai visar att livsmedelsindustrins djurindustri 2021 stod för åtminstone 11 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Inte minst på grund av skogsskövling för att få mark att odla djurfoder på. Förutom att frigöra stora mänger koldioxid leder den här avskogningen också till omfattande miljöförstöring och att många vilda djur dör.

Med de stora utsläppen av växthusgaser är djurfabrikerna en betydande orsak till förödande klimatgenererade naturkatastrofer, som bränder, långvariga värmeböljor, torka, översvämningar och stormar.

Naturkatastrofer som framför allt drabbar länder på det södra halvklotet. Enligt vår undersökning är djurindustrin i länder på norra halvklotet ansvariga för skador på uppåt 100 miljarder kronor i Afrika, Asien och Sydamerika under de senaste åren.

Dystert framtidsscenario

Djurfabrikerna har en central roll i klimatkrisen och vi måste agera snabbt för att begränsa skadeverkningarna. Annars ser framtidsscenariot mycket dystert ut.

På södra halvklotet beräknas djurindustrin växa snabbt fram till 2030. Efterfrågan på kött förväntas öka med 30 procent i Afrika, 18 procent i Asien och Stillahavsområdet och 12 procent i Latinamerika.

Om världens regeringar inte ändrar riktning, kommer ett fortsatt stöd till den växande djurindustrin ofrånkomligen att leda till ökade utsläpp av växthusgaser och bidra till fler och allvarligare klimatgenererade väderkatastrofer.

World Animal Protections sammanställning visar att följden kan bli att de ekonomiska kostnaderna för klimatgenererade naturkatastrofer 2050 kan överstiga 10 biljoner kronor per år. Av de kostnaderna kan mer än en biljon, 1 000 miljarder, kronor bero på djurfabrikernas verksamhet.

Globalt systemskifte

Amanda Dahlberg säger:

”Jag hoppas mötet i Dubai blir startskottet för en ny klimatpolitik som har djurindustrin som ett av de prioriterade områdena. Om vi ska kunna förhindra en klimatkatastrof krävs inget mindre än ett globalt systemskifte. Världens regeringar måste ta ansvar för att omfördela resurser från djurfabrikerna till en mer hållbar livsmedelsproduktionserad. Dessutom måste de djur som fortfarande finns kvar i djurfabriker få ett bättre skydd mot lidande”.

World Animal Protection uppmanar länderna som deltar i COP28 att:

  • Inte ge statliga bidrag till djurfabriker
  • Införa ett tioårigt stopp för nya djurfabriker och motverka den snabba tillväxten av djurfabriker runt om i världen
  • Ställa sig bakom ett globalt systemskifte bort från djurfabriker till ett mer hållbart livsmedelssystem.

Ämnen

Kategorier


World Animal Protection

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi fokuserar särskilt på att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Vårt arbete för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjligt utan våra gåvogivare.

Här kan du läsa mer om oss: www.worldanimalprotection.se


Kontakter

Amanda Dahlberg

Amanda Dahlberg

Agronom och sakkunnig om djur i livsmedelsindustrin 08-617 79 73

Relaterat innehåll

Det är bra att EU-kommissionen föreslår bättre skydd under djurtransporter, men det är inte tillräckligt. Det är också beklagligt att det inte blev ett tydligt ställningstagande för att avveckla pälsindustrin. Foto: World Animal Protection

EU-besked om päls och djurtransporter en besvikelse

EU-kommissionens har uttalat sig om nya regler för djurtransporter och medborgarinitiativet att avveckla pälsindustrin. På ingen av punkterna blev det tyvärr den förbättring av djurvälfärden som World Animal Protection och många EU-medborgare hoppats på.

Grisar i så kallad fixering i industriell uppfödning

Svenska finansjättar bidrar till klimatkris och djurlidande

Svenska banker och pensionsfonder har investerat över 1,5 miljarder kronor i livsmedelsföretag som kopplas till skogsskövling, stora klimatskadliga utsläpp och dålig djurvälfärd. Det avslöjar en ny rapport från World Animal Protection Sverige och Fair Finance Guide.