Pressmeddelande -
Svenska finansjättar bidrar till klimatkris och djurlidande
Svenska banker och pensionsfonder har investeringar på över 1,5 miljarder kronor i livsmedelsföretag som kopplas till skogsskövling, stora klimatskadliga utsläpp och dålig djurvälfärd. Det avslöjar World Animal Protection och Fair Finance Guide i en ny rapport.
Jakob König, som leder granskningsinitiativet Fair Finance Guide på Sveriges Konsumenter, säger:
"Det är anmärkningsvärt att svenska sparpengar investeras i djurfabriker som eldar på klimatkrisen och tvingar djur att leva under svåra förhållanden. Det här är frågor som är viktiga för svenska sparare. Bankerna och pensionsfonderna måste ta ett större ansvar".
Över 1,5 miljarder
Cruel Investments: Swedish Investments in Global Factory Farming är en granskning av World Animal Protection Sverige och Fair Finance Guide Sverige, som granskar svenska finansinstituts investeringar ur ett hållbarhetsperspektiv.
Rapporten kartlägger hur svenska storbanker och statliga pensionsfonder har investerat i de sex största kyckling- och fläskproduktionsföretagen i världen: Tyson Foods med huvudkontor i USA, WH Group i Kina, JBS i Brasilien, New Hope Group i Kina, BRF i Brasilien och Danish Crown i Danmark. Dessa företag kopplas till skogsskövling, betydande utsläpp av växthusgaser och dålig djurvälfärd.
Totalt handlar det om drygt 1,5 miljarder kronor. De sju storbankerna Nordea, Länsförsäkringar, Swedbank, Handelsbanken, SEB, Danske Bank och Skandia står för cirka en miljard av dessa investeringar. Nordeas finansiering är i särklass störst med 720 miljoner kronor. Därefter kommer Länsförsäkringar, Swedbank och Handelsbanken med 112, 90 respektive 72 miljoner.
Av de statliga pensionsfondernas andel på omkring 500 miljoner kronor kommer nästan 60 procent, 291 miljoner, från Sjunde AP-fonden. Sedan är det ett rejält hopp ner till Fjärde AP-fonden med 76 miljoner. AP-fonderna 1–3 har bidragit med mellan 34 och 55 miljoner vardera.
Dålig djurvälfärd
Amanda Dahlberg, som är sakkunnig om djur i livsmedelsindustrin i World Animal Protection Sverige, säger:
”Varje år slaktar de undersökta företagen sammanlagt över nio miljarder kycklingar och 150 miljoner grisar. Djurfabriker där många djur trängs ihop är en extremt onaturlig miljö för djuren, som kan utsättas för mycket stress och lidande. Under sina korta liv kan kycklingar drabbas av allvarliga hälsoproblem eftersom de tillhör extremt snabbväxande hönstyper och grisar kan stängas in i burar, få svansarna stympade och bli kastrerade utan bedövning”.
Ett tydligt tecken på att de onaturliga förhållandena innebär dålig djurvälfärd är den omfattande användningen av antibiotika. Faktum är att i världen i dag används ges den största delen av all antibiotika som används inte till människor utan till djur.
Det kan i sin tur leda till allvarliga hälsoproblem både för djur och människor, när antibiotikaanvändningen skapar antibiotikaresistenta bakterier som kan vara mycket svåra att behandla.
Miljö- och klimathot
Förutom djurvälfärdsproblemen har de sex granskade köttföretagen också en stor negativ inverkan på miljö och klimat. Under 2023 uppskattas deras utsläpp av växthusgaser vara totalt 180 miljoner ton. Det motsvarar mer än fyra gånger så mycket som hela Sveriges utsläpp.
Produktionen av foder som soja till djurfabrikerna ödelägger stora landområden i Brasilien genom skogsskövling. När skogen bränns ner i Amazonas frigörs stora mängder växthusgaser och de vilda djur som lever i dessa områden utsätts för livsfara.
Bränderna och röken kan allvarligt skada eller döda djuren. Efter eldens härjningar kan de djur som överlever ha svårt att hitta mat och därför tvingas lämna sina naturliga livsområden på grund av svält.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
World Animal Protection
World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi fokuserar särskilt på att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Vårt arbete för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjligt utan våra gåvogivare.
Här kan du läsa mer om oss: www.worldanimalprotection.se