Gå direkt till innehåll
Foto: World Animal Protection/Bild från Lyckliga grisar.
Foto: World Animal Protection/Bild från Lyckliga grisar.

Pressmeddelande -

Nordea dumpar investering i djurfabriker efter granskning

Svenska storbanker, med Nordea i spetsen, har minskat sina investeringar i internationella köttbolag med flera hundra miljoner kronor efter en rapport om plågsamma förhållanden för djuren och stor klimatpåverkan. Swedbank och Sjunde AP-fonden har tvärtom ökat sina investeringar i bolagen. Det visar en uppföljande granskning från Fair Finance Guide och World Animal Protection.

Totalt investerar svenska banker och AP-fonder 1,1 miljarder kronor i fem av de sex största köttbolagen i världen. Det är en minskning med en fjärdedel jämfört med 2023, då rapporten Cruel Investments avslöjade företagens bristande djurvälfärd, koppling till skogsskövling och stora klimatutsläpp.

Efter rapporten protesterade tusentals svenska bankkunder genom att skicka brev till sina banker, något som verkar ha haft effekt.

– Det är bra att flera av bankerna har hörsammat protesterna. Om de inte kan förmå köttbolagen att rätta till missförhållanden så bör de öka trycket genom att sälja sina investeringar, säger Roger Pettersson, generalsekreterare i World Animal Protection Sverige.

Nordea, Handelsbanken och Andra AP-fonden ner

Störst minskning har Nordea gjort, som i princip sålt hela sitt innehav i köttbolagen och har nu lägst investering av alla. Förra året hade banken tvärtom störst investering på 720 miljoner kronor. Även Handelsbanken har minskat sitt innehav rejält med 61 miljoner kronor, en minskning med 85 procent sedan 2023.

Uppföljningen visar också att svenska investeringar i det kontroversiella köttbolaget JBS sjunkit med 99 procent, efter att Andra AP-fonden sålt sin investering på tiotals miljoner.

Totalt har nu 25 internationella investerare svartlistat bolaget av hållbarhetsskäl, bland annat Nordea, Handelsbanken och SEB. I dag är det bara Länsförsäkringar som har en mindre investering kvar i bolaget.

– JBS är ett otroligt problematiskt företag som allt fler investerare vänder ryggen. Det är bra – då ökar pressen på bolaget att ta itu med problemen, säger Jakob König som leder Fair Finance Guide i Sverige.

Sjunde AP-fonden och Swedbank upp

Däremot visar uppföljningen att några svenska banker och AP-fonder i stället ökat sina investeringar i köttbolagen sedan förra året. Störst ökning har Sjunde AP-fonden och Swedbank gjort med totalt 171 respektive 158 miljoner kronor.

– Det är anmärkningsvärt att satsa ännu mer på företag som håller djur under svåra förhållanden och eldar på klimatkrisen. Det här är viktiga frågor för svenskarna och deras pengar borde investeras i enlighet med det, säger Roger Pettersson.

Sex största kycklingkött- och fläskproducenterna

Rapporten Cruel Investments, som publicerades i december 2023, granskade svenska investeringar i de sex största kyckling- och fläskproduktionsföretagen i världen: JBS, Tyson Foods, WH Group, BRF, New Hope Group och Danish Crown.

Företagen kritiseras för plågsamma förhållanden för djuren, stor miljöpåverkan och orsakar tillsammans klimatutsläpp som är fyra gånger större än Sveriges territoriella utsläpp.

Ämnen

Kategorier


World Animal Protection

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi fokuserar särskilt på att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. World Animal Protection arbetar både med opinionsbildning och att praktiskt hjälpa djur.

Här kan du läsa mer om oss: www.worldanimalprotection.se

Kontakter

Amanda Dahlberg

Amanda Dahlberg

Agronom och sakkunnig om djur i livsmedelsindustrin 08-617 79 73

Jakob König

Projektledare för Fair Finance Guide, Sveriges Konsumenter 0730379293

Relaterat innehåll

Kor i Brasilien. Foto: Tom Svensson/World Animal Protection

World Animal Protection startar kampanj mot fulkött

World Animal Protection startar nu kampanjen Stoppa Fulköttet! för att uppmärksamma de katastrofala problemen i köttindustrin. Produktionen av fulkött leder till mycket lidande för många djur, skogsskövling i Amazonas och andra områden i Brasilien och förvärrar den globala klimatkrisen.

Suzanne Axell är en av de kända personer som tar ställning för lantbruksdjuren i World Animal Protections nya film.

Kända personer tar ställning mot fulkött i ny film

World Animal Protection lanserar idag en kortfilm som beskriver hur vi alla påverkas av djurfabrikerna. Åtta välkända personer visar sitt stöd för bättre förhållanden för lantbruksdjur – för djurens, miljöns och människors skull.

Foto: Tom Svensson/World Animal Protection

Fulkött från skogsskövling kan finnas i svenska mataffärer

Djurindustrin bränner ner stora skogsområden i Brasilien. Avskogningen i bland annat Amazonas får katastrofala följder – för djur, miljö och den globala klimatkrisen. En ny rapport från World Animal Protection avslöjar att fulkött från skogsskövlingen kan finnas i svenska mataffärer utan att du som konsument vet om det.

Foto: SMACC

Varning för fejkade djurräddningar i sociala medier

En ny rapport som bland andra World Animal Protection står bakom kartlägger en mycket oroväckande trend i sociala medier: att djur medvetet placeras i farliga och skrämmande situationer för att sedan ”räddas”. Syftet är att få många visningar och tjäna pengar på djurens lidande.

Foto: Tom Svensson/World Animal Protection Sverige

Statlig utredning vill stänga dörren för kor i lösdrift

Elisabeth Nilsson har på regeringens uppdrag utrett hur konkurrenskraften för svenska livsmedelsproducenter kan öka, med höga djurskyddskrav. World Animal Protection reagerar starkt mot att förslagen, som i dag överlämnas till landsbygdsminister Peter Kullgren, kan innebära ett mycket sämre djurskydd.

Grisar i så kallad fixering i industriell uppfödning

Svenska finansjättar bidrar till klimatkris och djurlidande

Svenska banker och pensionsfonder har investerat över 1,5 miljarder kronor i livsmedelsföretag som kopplas till skogsskövling, stora klimatskadliga utsläpp och dålig djurvälfärd. Det avslöjar en ny rapport från World Animal Protection Sverige och Fair Finance Guide.

Det är bra att EU-kommissionen föreslår bättre skydd under djurtransporter, men det är inte tillräckligt. Det är också beklagligt att det inte blev ett tydligt ställningstagande för att avveckla pälsindustrin. Foto: World Animal Protection

EU-besked om päls och djurtransporter en besvikelse

EU-kommissionens har uttalat sig om nya regler för djurtransporter och medborgarinitiativet att avveckla pälsindustrin. På ingen av punkterna blev det tyvärr den förbättring av djurvälfärden som World Animal Protection och många EU-medborgare hoppats på.

Wildlife Heritage Areas: Nytt världsprojekt ska skydda djur och natur

Wildlife Heritage Areas: Nytt världsprojekt ska skydda djur och natur

World Animal Protection och World Cetacean Alliance presenterar i dag ett samarbete för att skydda djur och natur över hela världen. I helt unika Wildlife Heritage Areas får vilda djur leva i sina naturliga livsmiljöer och här tillåts bara djurvänlig turism, som bland annat stöds av Ving.

Elefanter i det djurvänliga reservatet Following Giants i Thailand. Foto: World Animal Protection.

Tragisk olycka: Elefant dödade turist i Thailand

Blanca Ojanguren Garcia från Spanien ville bada med elefanter på sin semester i Thailand. Det slutade med att en elefant dödade 22-åringen. World Animal Protection ser den tragiska olyckan som en allvarlig varningssignal. Vi får inte längre blunda för de allvarliga risker som finns med att använda vilda djur i turistindustrin.