Gå direkt till innehåll
Wildlife Heritage Areas: Nytt världsprojekt ska skydda djur och natur
Wildlife Heritage Areas: Nytt världsprojekt ska skydda djur och natur

Pressmeddelande -

Wildlife Heritage Areas: Nytt världsprojekt ska skydda djur och natur

World Animal Protection och World Cetacean Alliance presenterar i dag ett samarbete för att skydda djur och natur över hela världen. I helt unika Wildlife Heritage Areas får vilda djur leva i sina naturliga livsmiljöer och här tillåts bara djurvänlig turism, som bland annat stöds av Ving.

Sandra Jönsson, expert på vilda djur i World Animal Protection Sverige, säger:

”Det här är en viktig satsning för att skapa ett globalt alternativ till den traditionella turistindustrin, där vilda djur hålls i fångenskap i onaturliga miljöer. Förutom att de tränas för att ha närkontakt med människor och roa besökare, kan de dessutom tvingas leva i trånga burar, små bassänger eller vara fastkedjade. I Wildlife Heritage Areas är det de vilda djurens välfärd och att bevara deras naturliga livsmiljöer som står i fokus. De här områdena får därmed en kvalitetsstämpel, som gör dem till perfekta resmål för Ving och andra ansvarsfulla resebolag som vill bidra till en mer djur- och naturvänlig värld”.

Både havs- och landreservat

Wildlife Heritage Areas är ett världsomspännande samarbete som startats av World Animal Protection och World Cetacean Alliance. Konceptet bygger vidare på framgången med Whale Heritage Sites.

Det påbörjades 2015 av World Cetacean Alliance, med syfte att skapa reservat för att skydda valar och delfiner. World Animal Protection stödjer sedan 2019 det här arbetet med att upprätta djurvänliga havsreservat.

Och nu har turen också kommit till landlevande djur, i och med att vi lanserar Wildlife Heritage Areas. Tanken är att de här två samarbetsorganisationerna successivt ska gå ihop, så att de Whale Heritage Sites som redan finns också blir Wildlife Heritage Areas.

Tre grundkriterier

De ansvariga för Wildlife Heritage Areas ska följa verksamhetsplaner som utgår från tre grundkriterier:

1. Respektfull samexistens – människor ska ha en ansvarsfull inställning till djur och natur i området.
2. Kulturell betydelse – djur och natur i området ska ha stor betydelse för en kultur eller ett folk och vara en viktig del av områdets identitet.
3. Hållbar förvaltning – de ansvariga ska motverka negativa effekter av mänsklig påverkan på djur och natur i området.

För att bli ett Wildlife Heritage Area måste en kandidat gå igenom en ansökningsprocess som leds av samarbetsorganet Wildlife Heritage Network. I det här nätverket ingår frivilligorganisationer, experter på djur och natur och djurvänliga reseföretag – exempelvis Nordic Leisure Group med svenska Ving – som bidrar till att människor på olika orter ska kunna skydda djur och natur där.

Uriel Soberanes

Statusen som Wildlife Heritage Area gäller under tre år – förutsatt att de ansvariga för området ser till att överenskomna planer följs. Efter tre år måste en ny verksamhetsplan upprättas och godkännas, för att området ska få ha kvar sin status i ytterligare tre år.

Aktuella Wildlife Heritage Areas

För närvarande har fyra områden status som Wildlife Heritage Areas:
• Santa Barbara Channel Whale Heritage Area i USA
• Madeira Whale Heritage Area i Portugal
• Plettenberg Bay Whale Heritage Area i Sydafrika
• Algoa Bay Whale Heritage Area i Sydafrika

Ytterligare fyra områden har kandidatstatus och är därmed nära att utses till Wildlife Heritage Areas:
• Amazon Night Monkey Heritage Area i Peru och Colombia
• Amazon Uakari Heritage Area i Brasilien
• Apennines Marsican Bear Heritage Area i Italien
• Whitsundays Whale Heritage Area i Australien


Ämnen

Kategorier


World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi fokuserar särskilt på att hjälpa djuren i mat­industrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Vårt arbete för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjligt utan våra gåvogivare.

Kontakter

Relaterat innehåll

Den starkt begränsade djurparksmiljön är ett mycket olämpligt alternativ för att skydda schimpanser, på grund av deras komplexa behov. Foto: Tom Svensson/World Animal Protection Sverige

Ge Furuviks schimpanser nya liv i ett djurvänligt reservat

Det är ett år sedan dödsskjutningarna av schimpanser i Furuviksparken i Gävle. World Animal Protection Sverige uppmanar nu ägaren Parks and Resorts att hedra minnet av de döda genom att ge de tre schimpanser som fortfarande lever bättre liv i ett djurvänligt reservat.

Elefantunge som tämjs i turistindustrin. Foto: World Animal Protection

Ny rapport: Uppfödning av vilda djur ohållbar jätteindustri

I en ny rapport kartlägger World Animal Protection uppföd­ningen av vilda djur i världen. En jätteindustri som under de senaste 20 åren drabbat över fem miljarder djur och årligen omsätter tiotals miljarder kronor. Slutsatsen är att denna grymma och hälsofarliga uppfödning måste avvecklas.

Kolmårdens delfinarium. Foto: Tom Svensson

Delfin kvävd till döds i Kolmårdens delfinarium

Kolmårdens äldsta delfinhona Nephele har dött. Hon dog den 15 januari och nu har obduktionsrapporten offentliggjorts i media. Den visar att hon kvävdes av konstgjord tång i sin bassäng.

Slutsatsen för politikerna borde bli att det finns ett starkt folkligt mandat att satsa på åtgärder för en levande landsbygd, som delas av människor, tamdjur och rovdjur. Foto: Eurogroup for Animals

Starkt stöd för rovdjur på den svenska landsbygden

På landsbygden i Sverige och nio andra EU-länder finns en tydlig inställning att vargar, björnar och lodjur ska skyddas och bevaras. Det är resultatet av en ny stor opinionsundersökning som World Animal Protection och Djurskyddet Sverige varit med och finansierat.

Elefant i den thailändska turistindustrin. Foto: Tom Svensson/World Animal Protection Sverige

Turistreklamen döljer grym verklighet: Namninsamling för Thailands elefanter

De flesta som åker på semester till Thailand vet förmodligen inte hur hänsynslöst elefanter behandlas i turistindustrin. Bakom den inbjudande reklamen finns en mycket brutal verklighet som turisterna inte får se. World Animal Protection startar därför nu en namninsamling för att visa de thailändska beslutsfattarna att många vill ha ett förbud mot avel med elefanter i fångenskap.

Elefant i Kolmårdens djurpark. Foto: Tom Svensson/World Animal Protection

World Animal Protection avslöjar stora brister i svenska djurparker

Sommar, semester och dags för en ny djurparkssäsong. Men hur djurvänliga är svenska djurparker? Det har World Animal Protection tittat närmare på i Djurparksguiden.se: bara 2 av 21 klarar alla kriterier för djurvänlighet! Bland de mest välbesökta finns uppenbara brister hos både Kolmården och Skansen – och Skansen-Akvariet får en bottenplacering.

Elefanter i det djurvänliga reservatet Following Giants i Thailand. Foto: World Animal Protection.

Tragisk olycka: Elefant dödade turist i Thailand

Blanca Ojanguren Garcia från Spanien ville bada med elefanter på sin semester i Thailand. Det slutade med att en elefant dödade 22-åringen. World Animal Protection ser den tragiska olyckan som en allvarlig varningssignal. Vi får inte längre blunda för de allvarliga risker som finns med att använda vilda djur i turistindustrin.

Foto: World Animal Protection/Bild från Lyckliga grisar.

Nordea dumpar investering i djurfabriker efter granskning

Svenska storbanker, med Nordea i spetsen, har minskat sina investeringar i internationella köttbolag med flera hundra miljoner kronor efter en rapport om plågsamma förhållanden för djuren och stor klimatpåverkan. Swedbank och Sjunde AP-fonden har tvärtom ökat sina investeringar i bolagen. Det visar en uppföljande granskning från Fair Finance Guide och World Animal Protection.