Gå direkt till innehåll
Elefant i Kolmårdens djurpark. Foto: Tom Svensson/World Animal Protection
Elefant i Kolmårdens djurpark. Foto: Tom Svensson/World Animal Protection

Pressmeddelande -

World Animal Protection avslöjar stora brister i svenska djurparker

Sommar, semester och dags för en ny djurparkssäsong. Men hur djurvänliga är svenska djurparker? Det har World Animal Protection tittat närmare på i Djurparksguiden.se: bara 2 av 21 klarar alla kriterier för djurvänlighet! Bland de mest välbesökta finns uppenbara brister hos både Kolmården och Skansen – och Skansen-Akvariet får en bottenplacering.

Lina Dahl, kampanjansvarig i svenska World Animal Protection, säger:

”World Animal Protections grundinställning är egentligen att det inte ska finnas några djurparker, eftersom vilda djur hör hemma i naturen. Men för vilda djur som av någon anledning har svårt klara sig själva kan djurparker vara en nödlösning. Med den utgångspunkten är Djurparksguiden.se en kartläggning av svenska djurparker för att det ska bli lättare för besökare att hitta de djurvänligare alternativen i djurparksdjungeln. Dessutom vill vi givetvis påverka djurparkerna att bli djurvänligare”.

Fyra kriterier för djurvänlighet

Bedömningen av 21 av de största djurparkerna i Sverige i Djurparksguiden.se utgår från fyra olika kriterier. Det är ämnesområden som World Animal Protection anser är helt grundläggande indikationer på hur djurvänlig en djurpark är: bevarandearbete, djurarter, närkontakt och underhållning.

Faktainsamlingen för att kunna bedöma kriterierna grundas på enkätsvar från de olika djurparkerna och offentlig information på deras hemsidor. Djurparkerna har endast granskats utifrån dessa fyra kriterier och World Animal Protection har inte gjort platsbesök på alla djurparker.

Kraven för att uppfylla de olika kriterierna är:

1. Bevarandearbete

  • Minst 60 procent av djuren är utrotningshotade och ingår i koordinerade avelsprogram eller i återutsättning.
  • Medlemskap i etablerade djurparksföreningar, vilket indikerar ett mer seriöst koordineringsarbete för att stärka djurens välfärd.
  • Tydligt fokus på att även stödja bevarandearbete i det vilda.

      2. Djurarter

      • De djurarter som finns i djurparken ska ha tydliga skäl till att vara där, hotade arter i seriöst koordinerade avelsprogram exempelvis. Arterna bör dessutom kunna klara av vårt nordiska klimat.
      • Djurparken har inte djurarter som visserligen är hotade, men mycket svåra att anpassa till ett liv i djurparker med acceptabel djurvälfärd. Dit hör djurarter som elefanter, delfiner, gorillor, orangutanger och schimpanser.


      3. Närkontakt

      Djurparken tillåter inte närkontakt med vilda djur och det är en indikator på en djurvänligare djurpark. Att titta på djuren på ett respektfullt avstånd är bäst för alla – framför allt för de vilda djuren.


      4. Underhållning

      Djurparken erbjuder inte underhållning för besökarna som konserter och nöjesfält och använder inte heller vilda djur i föreställningar. Höga ljud, buller och oförutsägbara störningar kan vara mycket stressande för djuren i djurparken och vilda djur är inte underhållning.

        Bara två djurparker uppfyller alla kriterier

        Lina Dahl säger:

        ”Det är mycket beklagligt att bara Nordens ark i Bohuslän och Vildriket i Hälsingland uppfyller alla våra kriterier för djurvänlighet. Det är minst sagt förvånande att en välkänd anläggning som Skansen-Akvariet inte ens delvis klarar ett enda kriterium – och därmed tillsammans med Junsele djurpark och Malmö Reptilcenter hamnar på en bottenplacering. Inte heller det klassiska semestermålet Kolmården får grönt ljus för något kriterium och Skansen klarar bara ett djurvänlighetskriterium fullt ut.”

        World Animal Protection anser att bevarandearbete borde vara en självklar utgångspunkt för djurparkernas uppdrag och ser det därför som mycket oroväckande att sju djurparker inte alls uppfyller detta kriterium och tio endast delvis. Ett fullgott bevarandearbete finns bara hos Nordens Ark, Vildriket och Borås djurpark.

        När det gäller lämpliga djurarter, uppfylls även det kriteriet helt och hållet av endast tre djurparker: Nordens Ark, Vildriket och Lycksele djurpark. Borås djurpark får bara gult ljus, trots högsta poäng för bevarandearbete. Det beror på att det där finns elefanter, orangutanger och schimpanser som enligt World Animal Protections bedömning inte är lämpliga arter att ha i djurparker.

        Ytterligare indikatorer på bristande djurvänlighet är att hälften av djurparkerna erbjuder någon form av närkontakt med vilda djur och att nio tillåter underhållning, exempelvis konserter, som kan störa djuren. Kolmården är den enda djurparken i Djurparksguiden.se som använder vilda djur som underhållning.

        Lina Dahl säger:

        ”Vår granskning avslöjar sammanfattningsvis stora brister i den svenska djurparksbranschen när det gäller djurvänlighet. Jag hoppas verkligen att Djurparksguiden.se blir en rejäl tankeställare för många djurparker, så att de ser över hur de kan bli mer djurvänliga. Jag hoppas också att många djurparksbesökare läser vår guide och framför kritik mot mindre djurvänliga företeelser i olika djurparker. Tillsammans kan vi förbättra djurens situation”.

        Ämnen

        Kategorier


        World Animal Protection

        World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi fokuserar särskilt på att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. World Animal Protection arbetar både med opinionsbildning och att praktiskt hjälpa djur.

        Här kan du läsa mer om oss: www.worldanimalprotection.se

        Kontakter

        Lina Dahl

        Lina Dahl

        Kampanjansvarig för vilda djur 08-617 79 75

        Relaterat innehåll

        Elefant i den thailändska turistindustrin. Foto: Tom Svensson/World Animal Protection Sverige

        Turistreklamen döljer grym verklighet: Namninsamling för Thailands elefanter

        De flesta som åker på semester till Thailand vet förmodligen inte hur hänsynslöst elefanter behandlas i turistindustrin. Bakom den inbjudande reklamen finns en mycket brutal verklighet som turisterna inte får se. World Animal Protection startar därför nu en namninsamling för att visa de thailändska beslutsfattarna att många vill ha ett förbud mot avel med elefanter i fångenskap.

        Kolmårdens delfinarium. Foto: Tom Svensson

        Delfin kvävd till döds i Kolmårdens delfinarium

        Kolmårdens äldsta delfinhona Nephele har dött. Hon dog den 15 januari och nu har obduktionsrapporten offentliggjorts i media. Den visar att hon kvävdes av konstgjord tång i sin bassäng.

        Elefantunge som tämjs i turistindustrin. Foto: World Animal Protection

        Ny rapport: Uppfödning av vilda djur ohållbar jätteindustri

        I en ny rapport kartlägger World Animal Protection uppföd­ningen av vilda djur i världen. En jätteindustri som under de senaste 20 åren drabbat över fem miljarder djur och årligen omsätter tiotals miljarder kronor. Slutsatsen är att denna grymma och hälsofarliga uppfödning måste avvecklas.

        Wildlife Heritage Areas: Nytt världsprojekt ska skydda djur och natur

        Wildlife Heritage Areas: Nytt världsprojekt ska skydda djur och natur

        World Animal Protection och World Cetacean Alliance presenterar i dag ett samarbete för att skydda djur och natur över hela världen. I helt unika Wildlife Heritage Areas får vilda djur leva i sina naturliga livsmiljöer och här tillåts bara djurvänlig turism, som bland annat stöds av Ving.