Gå direkt till innehåll
Kolmårdens delfinarium. Foto: Tom Svensson
Kolmårdens delfinarium. Foto: Tom Svensson

Pressmeddelande -

Delfin kvävd till döds i Kolmårdens delfinarium

Kolmårdens äldsta delfinhona Nephele har dött. Hon dog den 15 januari och nu har obduktionsrapporten offentliggjorts i media. Den visar att hon kvävdes av konstgjord tång i sin bassäng.

Sandra Jönsson, som är sakkunnig om vilda djur i World Animal Protection Sverige, säger:

”Det är så sorgligt att Nepheles liv skulle sluta på det här sättet. Kolmårdens ägare Parks and Resorts meddelade ju redan 2022 att delfinariet skulle stängas. Vi har länge uppmanat Kolmården ge delfinerna nya djurvänligare liv, men de uppträder fortfarande i delfinshower. Jag hoppas att detta tragiska dödsfall kan leda till en snabbare förändringsprocess – delfinföreställningar har inget bevarandevärde alls och borde höra till historien. Säkerheten för delfinerna i delfinariet måste ses över. Miljöberikningar ska bidra till djurens välmående och det är oerhört olyckligt att det i stället gick så här illa”.

Dog helt oväntat

Nephele var en av de äldre delfinerna som tillbringat många, långa år i fångenskap. Hon var en fri delfin när hon brutalt fångades i Mexikanska Golfen vid USA:s kust för 35 år sedan. Sedan 1994 har hon varit i Kolmårdens delfinarium.

Hennes död verkar ha kommit mycket oväntat för personalen. Hon ska inte ha visat några tecken på att vara sjuk eller må dåligt på något sätt. Plötsligt rörde hon sig konstigt i bassängen och sjönk ner till botten. Av allt att döma dog hon snabbt och veterinären som tillkallades kunde inte göra något för att rädda hennes liv.

Sveriges veterinärmedicinska anstalt har undersökt dödsorsaken och konstaterar att Nephele hade en bit konstgjord tång i svalget som hindrade henne från att andas normalt.

Pensionering och djurvänlig flytt

Sedan 1969 har Kolmårdens djurpark genomfört föreställningar med delfiner. Delfinariet har återkommande kritiserats för bristande djurvälfärd – inte minst av World Animal Protection. Att leva i begränsade bassänger och uppträda i shower är en mycket onaturlig tillvaro för vilda djur som delfiner.

Nu har det gått två år sedan Kolmården gick ut med beskedet att delfinshowerna skulle stoppas och att delfinerna skulle omplaceras. Men fortfarande har ingen plan presenterats för hur detta konkret ska gå till och delfinshowerna fortsätter som vanligt.

Sandra Jönsson, säger:

”Det är hög tid att Parks and Resorts visar att beslutet att stänga delfinariet är seriöst menat och inte bara ett PR-trick för att undvika kritik mot delfinernas situation. Nu vill vi se en detaljerad handlingsplan som tydligt sätter delfinernas välfärd i fokus. I väntan på flytten till en ny djurvänlig tillvaro bör de pensioneras, så att de slipper utföra cirkuskonster och bete sig onaturligt i delfinshower. Miljöberikning för djurparksdjur är viktigt – cirkusliknande shower är något helt annat. World Animal Protection tar gärna dialogen om alternativa, mer djurvänliga lösningar för Kolmårdens delfiner”.

Ämnen

Kategorier


World Animal Protection

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi fokuserar särskilt på att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. World Animal Protection arbetar både med opinionsbildning och att praktiskt hjälpa djur.

Här kan du läsa mer om oss: www.worldanimalprotection.se

Kontakter

Sandra Jönsson

Sandra Jönsson

Sakkunnig om vilda djur Tel. 08-617 79 88

Relaterat innehåll

Elefantunge som tämjs i turistindustrin. Foto: World Animal Protection

Ny rapport: Uppfödning av vilda djur ohållbar jätteindustri

I en ny rapport kartlägger World Animal Protection uppföd­ningen av vilda djur i världen. En jätteindustri som under de senaste 20 åren drabbat över fem miljarder djur och årligen omsätter tiotals miljarder kronor. Slutsatsen är att denna grymma och hälsofarliga uppfödning måste avvecklas.

Den starkt begränsade djurparksmiljön är ett mycket olämpligt alternativ för att skydda schimpanser, på grund av deras komplexa behov. Foto: Tom Svensson/World Animal Protection Sverige

Ge Furuviks schimpanser nya liv i ett djurvänligt reservat

Det är ett år sedan dödsskjutningarna av schimpanser i Furuviksparken i Gävle. World Animal Protection Sverige uppmanar nu ägaren Parks and Resorts att hedra minnet av de döda genom att ge de tre schimpanser som fortfarande lever bättre liv i ett djurvänligt reservat.

Wildlife Heritage Areas: Nytt världsprojekt ska skydda djur och natur

Wildlife Heritage Areas: Nytt världsprojekt ska skydda djur och natur

World Animal Protection och World Cetacean Alliance presenterar i dag ett samarbete för att skydda djur och natur över hela världen. I helt unika Wildlife Heritage Areas får vilda djur leva i sina naturliga livsmiljöer och här tillåts bara djurvänlig turism, som bland annat stöds av Ving.

Elefant i den thailändska turistindustrin. Foto: Tom Svensson/World Animal Protection Sverige

Turistreklamen döljer grym verklighet: Namninsamling för Thailands elefanter

De flesta som åker på semester till Thailand vet förmodligen inte hur hänsynslöst elefanter behandlas i turistindustrin. Bakom den inbjudande reklamen finns en mycket brutal verklighet som turisterna inte får se. World Animal Protection startar därför nu en namninsamling för att visa de thailändska beslutsfattarna att många vill ha ett förbud mot avel med elefanter i fångenskap.

Elefant i Kolmårdens djurpark. Foto: Tom Svensson/World Animal Protection

World Animal Protection avslöjar stora brister i svenska djurparker

Sommar, semester och dags för en ny djurparkssäsong. Men hur djurvänliga är svenska djurparker? Det har World Animal Protection tittat närmare på i Djurparksguiden.se: bara 2 av 21 klarar alla kriterier för djurvänlighet! Bland de mest välbesökta finns uppenbara brister hos både Kolmården och Skansen – och Skansen-Akvariet får en bottenplacering.

Foto: SMACC

Varning för fejkade djurräddningar i sociala medier

En ny rapport som bland andra World Animal Protection står bakom kartlägger en mycket oroväckande trend i sociala medier: att djur medvetet placeras i farliga och skrämmande situationer för att sedan ”räddas”. Syftet är att få många visningar och tjäna pengar på djurens lidande.