Gå direkt till innehåll
Foto: Tom Svensson/World Animal Protection
Foto: Tom Svensson/World Animal Protection

Pressmeddelande -

Fulkött från skogsskövling kan finnas i svenska mataffärer

Djurindustrin bränner ner stora skogsområden i Brasilien. Avskogningen i bland annat Amazonas får katastrofala följder – för djur, miljö och den globala klimatkrisen. En ny rapport från World Animal Protection avslöjar att fulkött från skogsskövlingen kan finnas i svenska mataffärer utan att konsumenterna vet om det.

Amanda Dahlberg, sakkunnig om djur i livsmedelsindustrin i World Animal Protection Sverige, säger:

”Vår rapport ’Nötkött från Brasilien på den svenska marknaden’ visar att svenska konsumenter utan att veta om det kan ha fått med sig fulkött hem i kassen från i sin matbutik. Det är helt oacceptabelt! Som konsument ska du inte behöva oroa dig för att du bidrar till skövlingen av Amazonas och andra skogsområden när du handlar din mat. Det krävs tydliga varudeklarationer och noggrann kontroll av leverantörer för att stoppa det här fulköttet”.

Djurindustrin driver på avskogningen

De skadliga effekterna av djurindustrin är tydliga i Brasilien. Regnskog i Amazonas och andra områden bränns ner för att ge plats åt odling av foder till djur i livsmedelsindustrin – där de ofta trängs ihop och lever mycket onaturliga liv. När skogen skövlas byggs även nya anläggningar för uppfödning av nötdjur för köttproduktion.

Amanda Dahlberg säger:

”Djurindustrins avskogning får förödande konsekvenser. Många vilda djur i skogarna – som myrslokar, jaguarer och apor – skadas och dör när elden förstör deras naturliga livsmiljöer och brandröken sprider sig. Elden är ett allvarligt hot mot den biologiska mångfalden. För de djur som överlever kan det bli svårt att hitta mat där bränderna dragit fram och de kan då bli tvungna att fly till andra platser. Skövlingen drabbar även människor som bor i skogsområdena och förvärrar den globala klimatkrisen”.

Avskogningen ökar det akuta klimathotet genom frisättning av växthusgaser och genom att förstöra massor av växtlighet som kunde ha tagit upp koldioxid i framtiden. Djurindustrin som helhet står för omkring 12 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser på grund av mänsklig påverkan.

Det brasilianska jätteföretaget JBS är ett typexempel på de allvarliga problem djurindustrin skapar. JBS är i dag världens största köttföretag och förser länder runt om i världen med enorma mängder kött. Varje dag slaktar JBS över 10 miljoner kycklingar, 120 000 grisar och 70 000 nötdjur.

JBS-kött i Sverige

JBS levererar drygt 70 procent av det nötkött som importeras från Brasilien till Sverige. World Animal Protection har därför valt att fokusera på just JBS i sin undersökning av importerat brasilianskt nötkött. Syftet med studien har varit att genom en stickprovsanalys kartlägga om det finns fulkött i Sverige som kan länkas till skogsskövlingen i Brasilien.

Granskningen har gjorts i samarbete med det nederländska analysföretaget AidEnvironment. Totalt handlar det om fallstudier av fem olika brasilianska slakterier, utifrån koder på nötköttsprodukter som importerats till Sverige.

Under slutet av 2023 undersökte World Animal Protection kött hos sex matbutiker i Stockholmsområdet och Norrköping och två grossister i Stockholm. Undersökningar av varusortiment har gjorts hos grossisterna Martin & Servera och Snabbgross och i mataffärer som tillhör City Gross, Coop, Hemhöp, ICA Maxi, Lidl och Willys.

11 545 fotbollsplaner

Sammanlagt fotograferades etiketter på 47 varor. De valdes ut utifrån koder som visar att de med stor sannolikhet kommer från Brasilien och JBS-koncernen. Så kallade SIF-koder på etiketterna gör det sedan möjligt att spåra köttet till specifika slakterier i Brasilien för vidare analys.

Av de dokumenterade produkterna kunde 31 identifieras som kött från fem slakterier med anknytning till JBS:

  • Coop: 13 produkter
  • Martin & Severa: 10 produkter
  • Snabbgross: 4 produkter
  • ICA Maxi: 2 produkter
  • Willys: 1 produkt
  • City Gross: 1 produkt

På gårdarna som levererat kött till de här fem slakterierna finns sammanlagt 8 082 hektar mark som blivit avskogad från 2020 till 2023. Det är en yta som motsvarar 11 545 fotbollsplaner (enligt FIFA:s definition).

Tydlig varningssignal

Undersökningen kan inte direkt dokumentera att kött i svenska butikshyllor kommer från den avskogade marken på de här gårdarna. Men kartläggningen är en tydlig varningssignal, som visar att det finns uppenbara risker för att fulkött från skogsskövling säljs i Sverige. Inte minst eftersom World Animal Protections undersökning är ett stickprov, som kanske bara är toppen av ett isberg.

Med tanke på omfattningen av den svenska importen från Brasilien kan det här dölja sig stora mängder kött som kommer från avskogad mark. Under 2022 var Sverige den fjärde största importören av färskt nötkött från Brasilien i hela EU, med bara Nederländerna, Spanien och Tyskland före sig.

Amanda Dahlberg säger:

”Den här fallstudien borde få svensk handel att tänka om och skärpa sina rutiner. Vi uppmanar butiksägare och importörer att noga granska sina leverantörskedjor så att de är fria från avskogning. Om det finns misstankar om fulkött från skogsskövling bör handelskontakterna med de företagen avbrytas så fort som möjligt. Det här är en viktig del i ett nödvändigt globalt systemskifte. Den storskaliga djurindustrins affärsmodell är helt ohållbar. Vi måste skapa ett nytt livsmedelssystem – genom att arbeta för växtbaserad kost, höga djurvälfärdskrav, miljöskydd och en klimatmedveten produktion”.

Kampanj för att stoppa fulköttet

Rapporten om import av nötkött från Brasilien är en del av svenska World Animal Protections nya kampanj ”Stoppa fulköttet!”.

I kampanjen ingår också en namninsamling till landsbygdsminister Peter Kullgren – för att den svenska regeringen ska engagera sig för att stoppa fulköttet och arbeta för ett hållbart livsmedelssystem.

Här finns mer information om kampanjen: stoppafulköttet.se


Ämnen

Kategorier


World Animal Protection

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi fokuserar särskilt på att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. World Animal Protection arbetar både med opinionsbildning och att praktiskt hjälpa djur.

Här kan du läsa mer om oss: www.worldanimalprotection.se

Kontakter

Amanda Dahlberg

Amanda Dahlberg

Agronom och sakkunnig om djur i livsmedelsindustrin 08-617 79 73
Roger Pettersson

Roger Pettersson

Generalsekreterare 08-617 79 71

Relaterat innehåll

Foto: SMACC

Varning för fejkade djurräddningar i sociala medier

En ny rapport som bland andra World Animal Protection står bakom kartlägger en mycket oroväckande trend i sociala medier: att djur medvetet placeras i farliga och skrämmande situationer för att sedan ”räddas”. Syftet är att få många visningar och tjäna pengar på djurens lidande.

Foto: Tom Svensson/World Animal Protection Sverige

Statlig utredning vill stänga dörren för kor i lösdrift

Elisabeth Nilsson har på regeringens uppdrag utrett hur konkurrenskraften för svenska livsmedelsproducenter kan öka, med höga djurskyddskrav. World Animal Protection reagerar starkt mot att förslagen, som i dag överlämnas till landsbygdsminister Peter Kullgren, kan innebära ett mycket sämre djurskydd.

Elefant i den thailändska turistindustrin. Foto: Tom Svensson/World Animal Protection Sverige

Turistreklamen döljer grym verklighet: Namninsamling för Thailands elefanter

De flesta som åker på semester till Thailand vet förmodligen inte hur hänsynslöst elefanter behandlas i turistindustrin. Bakom den inbjudande reklamen finns en mycket brutal verklighet som turisterna inte får se. World Animal Protection startar därför nu en namninsamling för att visa de thailändska beslutsfattarna att många vill ha ett förbud mot avel med elefanter i fångenskap.

Elefantunge som tämjs i turistindustrin. Foto: World Animal Protection

Ny rapport: Uppfödning av vilda djur ohållbar jätteindustri

I en ny rapport kartlägger World Animal Protection uppföd­ningen av vilda djur i världen. En jätteindustri som under de senaste 20 åren drabbat över fem miljarder djur och årligen omsätter tiotals miljarder kronor. Slutsatsen är att denna grymma och hälsofarliga uppfödning måste avvecklas.

Grisar i så kallad fixering i industriell uppfödning

Svenska finansjättar bidrar till klimatkris och djurlidande

Svenska banker och pensionsfonder har investerat över 1,5 miljarder kronor i livsmedelsföretag som kopplas till skogsskövling, stora klimatskadliga utsläpp och dålig djurvälfärd. Det avslöjar en ny rapport från World Animal Protection Sverige och Fair Finance Guide.

Kor i Brasilien. Foto: Tom Svensson/World Animal Protection

World Animal Protection startar kampanj mot fulkött

World Animal Protection startar nu kampanjen Stoppa Fulköttet! för att uppmärksamma de katastrofala problemen i köttindustrin. Produktionen av fulkött leder till mycket lidande för många djur, skogsskövling i Amazonas och andra områden i Brasilien och förvärrar den globala klimatkrisen.

Suzanne Axell är en av de kända personer som tar ställning för lantbruksdjuren i World Animal Protections nya film.

Kända personer tar ställning mot fulkött i ny film

World Animal Protection lanserar idag en kortfilm som beskriver hur vi alla påverkas av djurfabrikerna. Åtta välkända personer visar sitt stöd för bättre förhållanden för lantbruksdjur – för djurens, miljöns och människors skull.

Foto: World Animal Protection/Bild från Lyckliga grisar.

Nordea dumpar investering i djurfabriker efter granskning

Svenska storbanker, med Nordea i spetsen, har minskat sina investeringar i internationella köttbolag med flera hundra miljoner kronor efter en rapport om plågsamma förhållanden för djuren och stor klimatpåverkan. Swedbank och Sjunde AP-fonden har tvärtom ökat sina investeringar i bolagen. Det visar en uppföljande granskning från Fair Finance Guide och World Animal Protection.